Sport jest symbolem rozwoju życia, wyraża aktywność człowieka, jego tężyznę fizyczną oraz dążenie do perfekcyjnego władania własnym ciałem. Sport jest dla człowieka symbolem dobrego samopoczucia i zdrowia. Sport jest szansą na bycie z innymi w nauce, pracy, zabawie, wypoczynku, jest elementem oceny samego siebie w porównaniu z innymi gdy chodzi o rywalizację. Jest wartością autoteliczną, która może być bardzo ważną wartością wychowawczą. Sport i zdrowie są ze sobą bardzo mocno powiązane. Sport nie tylko utrzymuje zdrowie ale sprzyja aktywności intelektualnej i może wzbogacać sferę przeżyć duchowych i emocjonalnych. Z drugiej strony zdrowie pomaga i warunkuje postęp w sukcesach sportowych i może prowadzić do mistrzostwa. Jak widać jest to wzajemna zależność.
Według leksykonu wychowania fizycznego i sportu szkolnego sport to: działalność ruchowa uprawiana systematycznie według pewnych reguł, odznaczająca się współzawodnictwem oraz tendencją do osiągnięcia coraz lepszych wyników. Ma na celu manifestację sprawności ruchowej. Sport traktowany jako współzawodnictwo jest próbą mierzenia i porównywania swych sił, sprawności i możliwości fizycznych i duchowych w jednakowych warunkach i według przyjętych zasad. Najbardziej znamienne cechy współczesnego sportu to współzawodnictwo i dążenie do najwyższych osiągnięć, ścisła specjalizacja oraz indywidualizacja treningu i walki sportowej. Sport jest pojęciem wieloznacznym: występuje w roli jednego ze środków wychowania fizycznego, ważnego rodzaju rekreacji fizycznej oraz widowiska. Podstawę klasyfikacji sportu stanowi rodzaj walki sportowej: z przeciwnikiem, przestrzenią, czasem lub o punkty np. w grach.
Dwie najważniejsze postacie sportu to:
- Sport wyczynowy, czyli dążenie do osiągnięcia najlepszego wyniku lub zwycięstwa w zawodach rangi regionalnej, krajowej, światowej, olimpijskiej, poprzez systematyczne przygotowania treningowe,
- Sport rekreacyjny, w którym dąży się do utrzymania sprawności fizycznej, odprężenia psychicznego, dobrego samopoczucia.
- Swoisty charakter ma sport dzieci i młodzieży występujący jako element wychowania fizycznego, sport kobiet, uwzględniający specyfikę psychofizyczną kobiety i sport inwalidów będący środkiem rehabilitacji.
Do opisania roli jaką spełnia dieta w sporcie posłużę się wypowiedzią Jamesa Cracknella (międzynarodowej sławy wioślarza, który został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego, jest także dwukrotnym mistrzem olimpijskim i aż sześciokrotnym mistrzem świata). Myślę, że jego słowa są najlepszą opinią na ten temat, która została potwierdzona przez wiele lat ciężkiej pracy, wiele wyrzeczeń, prób i błędów, poświęcenia. James Cracknell powiedział:
Z własnego doświadczenia wiem, jak ważna dla wyników sportowych jest odpowiednie ożywianie. Dieta zawsze stanowiła decydującą część mojej strategii treningowej i niewątpliwie pomogła mi osiągnąć sukcesy, które ogromnie mnie cieszyły. Przez lata nauczyłem sie, że muszę zaopatrzyć moje ciało we właściwe paliwo, w przeciwnym razie nie będę miał dość energii, dość siły na wyczerpujące treningi i zawody.
Największym wyzwaniem związanym z żywieniem nieodmiennie była dla mnie wystarczająca ilość pożywienia. Podczas treningu spalam 5000-6000 kalorii dziennie, co równa się ogromnej masie jedzenia! Poza tym, naprawdę niełatwo wpasować w codzienne życie trening i odpowiednie posiłki. Ustaliłem - metodą prób i błędów - niezbędną gramaturę posiłków, właściwe pory jedzenia i najlepsze dla szybkiej regeneracji produkty.
Istnieje mnóstwo spraw, o których należy pomyśleć przed ważnym wyścigiem czy zawodami. U mnie jedno z czołowych miejsc wśród tych spraw zajmuje odżywianie. Muszę starannie zaplanować, co zjem i wypiję przed wyścigiem, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białek i tłuszczów. Nie jest to proste, szczególnie że podróżuję wiele i rywalizuję w różnych krajach- dlatego wcześniej sprawdzam, czy będę w stanie zdobyć na miejscu wszystkie potrzebne produkty żywnościowe i napoje.

Piramida Zdrowego Żywienia przedstawia w sposób graficzny produkty spożywcze wchodzące w skład zdrowej, wzorcowej dziennej porcji pokarmowej osób uprawiających czynnie sport jak i osób regularnie ćwiczących lub chcących po prostu zdrowo się odżywiać i prowadzić zdrowy tryb życia. W codziennym odżywianiu powinien wystąpić co najmniej 1 produkt z każdej grupy, a najlepiej gdyby znalazła się ich większa ilość. W Piramidzie zaprezentowano przede wszystkim produkty najwartościowsze ze zdrowego punktu widzenia, co oczywiście nie wyklucza innych produktów zastępczych, także bardzo ważnych w naszej diecie.
W podstawie Piramidy umieszczono produkty zbożowe, w ich skład wchodzą głównie węglowodany złożone. W zbilansowanej diecie właśnie te węglowodany powinny dostarczać ponad 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Oczywiście wartości te mogą się różnić w zależności od uprawianego sportu, wykonywanej pracy, czy trybu życia. Preferowane są najbardziej mąki razowe, które mają większą zawartość błonnika, witaminy B1 i składników mineralnych niż inne tego typu produkty.
Na drugim miejscu umieszczono warzywa i owoce. Ich dzienne spożycie powinno wynosić około 700 gramów. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw niż owoców, ponieważ nie zawierają tyle cukrów (fruktozy) co owoce. Oba produkty są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.
Na kolejnym miejscu jest mleko i przetwory pochodne. Są najlepszym źródłem wapnia, dobrym źródłem białka i witaminy B2. Osoby dorosłe powinny spożywać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
Czwartą grupą są produkty różne, charakteryzujące się dużą zawartością białka. Możemy do nich zaliczyć ryby, nasiona roślin strączkowych, mięso drobiowe, które uważane jest za zdrowsze od mięsa wołowego czy wieprzowego.
Wierzchołek Piramidy wieńczą tłuszcze, a głównym ich źródłem powinny być tłuszcze pochodzące z olejów, które zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (są one niezbędne do utrzymania biologicznej równowagi organizmu).
Jak widać nie zapomniano również o tak ważnej aktywności fizycznej. Piramida Zdrowego Żywienia podkreśla, że bilansowanie spożytych kalorii winno być przeprowadzone właśnie przez wysiłek fizyczny. Codzienne podejmowanie aktywności fizycznej jest jednym z głównych warunków utrzymania odpowiednio dobrego stanu zdrowia.
Trzeba jednak dodać, że osoby uprawiające czynnie sport mogą sobie pozwolić na kalorie uzupełniające. Są to kalorie dodatkowe, które nie pochodzą z produktów zalecanych ilościowo na dobę, czy to owoców, warzyw, produktów dostarczających białko, zbóż, czy odpowiednich tłuszczy. Im bardziej osoba jest aktywna ruchowo, tym więcej może sobie pozwolić na dostarczanie kalorii uzupełniających. Osoby trenujące mogą spożyć dodatkowo ok 200-300 kalorii, dostarczanych jako przekąski w postaci herbatników, puddingów, ciastek, frytek, czekolady czy nawet drinków alkoholowych. Należy jednak pamiętać o wliczeniu kalorii pochodzących ze sportowych napojów, które zawierają cukry, a nawet o cukrach które wsypujemy słodząc herbatę czy kawę oraz wszelkich innych słodyczach spożywanych w bardzo małej ilości.
Znając podstawowe zasady zdrowego odżywiania możemy znacznie polepszyć nasze zdrowie i zapobiec różnym chorobom w przyszłości. Jak pokazuje piramida zdrowego żywienia, wskazana jest codzienna aktywność fizyczna. Spacer, basen, jogging, jazda na rowerze, każdy ruch prowadzi do zdrowia. Zamieńmy samochód na rower, zamiast korzystać z komunikacji miejskiej przejdźmy się do pracy na pieszo. Poprawimy nie tylko stan naszego zdrowia ale także oczyścimy nasze środowisko z trujących toksyn.